Asennusta&Masennusta

Asennusta&Masennusta

torstai 27. marraskuuta 2014

Oppimistehtävä lasinpyyhkijöistä

 Tehtävän tarkoitus on kertoa hieman lasinpyyhkijöistä. Opiskelin asiat Autotekniikka 5 kirjasta ja käytin myös nettiä apuna.


1. Kuinka lasinpyyhkijät toimivat?
      - Pyyhinjärjestelmässä olevan pyyhinmoottorin pyörimisliike välitetään vivustoon laitteistossa olevan vaihteiston kautta. Käyttövivusto on normaalisti mitoitettu siten, että moottorin pyörivä liike muuttuu pyyhkijöitten edestakaiseksi liikkeeksi. Normaalisti pyyhinmoottori pyörii 360 astetta, mutta on myös poikkeuksia (esim. Volkswagen) joissa pyyhinmoottori pyörittääkin edestakaisin (150 astetta).

2. Kuinka saat pyyhkijöihin eri nopeuksia?
      -Pyyhkijöiden nopeuden määrää pyyhinkytkin

 3. Kuinka tihkuasento toimii?
       -Pyyhinjärjestelmässä oleva jaksorele mahdollistaa sen, että pyyhkijät pysähtyvät ääriasentoihinsa ja sen avulla toimii myös tihkukytkin. 
4. Miksi pyhkijät palaavat aina samaan asentoon?
        -Pyyhkijät palaavat aina samaan asentoon kosketinlaitteen avulla.

 
5. Kuinka sadetunnistin toimii.
     - Sadetunnistin on kiinnitetty tuulilasin sisäpuolelle ja se päättelee vesipisaroiden määrästä pyyhintätarpeen. Toiminta: Ledin valo suunnataan prisman kautta vinosti tuulilasin pintaan. Valo heijastuu lasin sisässä, jonka jälkeen se tulee vastaanottopäässä olevan prisman kohdalle ja sitten rajoitinlevyn läpi fotodiodiin. Kun tuulilasi on märkä, osa ledin valosta ei heijastukaan takaisin lasin sisälle vaan vesipisaroihin. Näin fotodiodin saama valomäärä pienenee ja automatiikka käynnistää lasinpyyhkimet.


6. Miten tihkuasennon pyyhintätiheyttä voidaan muuttaa.
       - Jaksoreleen sisällä on hidastusrele, jonka avulla muutetaan tihkuasennon nopeutta.


Kuva Audi A4 pyyhkimien ja pesimien kytkentäkaavio
 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti